Letnja škola

Summer of code - letnja škola programiranja

Letnja škola programiranja traje jednu nedelju i održava se u više termina tokom letnjeg raspusta. Termina od sredine juna do kraja avgusta. Letnja škola je intenzivnija od redovnih kurseva, održava se 5 puta nedeljno po 90 minuta od ponedeljka do petka. Cilj letnjih kurseva je da upotpune letnji raspust i daju uvid u materiju naših redovnih kurseva. 

Isto kao i redovni kursevi i kratki letnji kursevi su podeljeni u tri celine. U prvom delu se fokus stavlja na teorijska znanja i savladavanje alata. Druge deo se uz pomoć predavača rade praktični primeri (igrice, aplikacije, roboti…), dok treća deo ostaje rezervisan za završne projekte, koji polaznici sami osmisle i realizuju. Posvećujemo puno pažnje završnim projektima naših polaznika, jer samo primenjeno znanje je usvojeno znanje.

Našu letnju školu organizujemo od 2016. tokom godina letnje kurseve i kampove je pohađalo više hiljada polaznika. 

Kao i redovna nastava i letnje škole se organizuju u grupama od 4 do 8 polaznika. Smatramo da je svako dete jedinstveno, a male grupe nam daju mogućnost da se posvetimo svakom detetu, ne gubeći pri tome aspekt socijalizacije i timskog rada. Zbog naših ograničenih kapaciteta i termina, formira se lista čekanja za termine. Rezervišite Vaše mesto na vreme popunjavanjem prijave na ovom linku ili pozovite 065 22 11 353.

Zbog intenzivnijeg tempa i većeg broja časova,  cena letnje škole je viša od mesečne cene naših redovnih kurseva i iznosi 6500 RSD za 10 školskih časova (5x 90min).

Koje sve kurseve imamo tokom letnje škole?

Scratch - programiranje igrica i animacija

Deca najbolje uče kroz igru i nema boljeg načina da se upoznaju sa svetom programiranja od toga da sami naprave svoju igricu. Scratch je jedan od prvih grafičkih, programskih jezika napravljen za decu. Ovaj program omogućava pravljenja kreativnih priča, igrica i animacija. Pravljenjem igrica i animacija, deca uče osnove logike programiranja, bez učenja komplikovane sintakse standardnih programskih jezika. Tokom 3 nedelje letnje škole deca nauče šta je to algoritam, varijabla, petlja i druge osnovne pojmove programiranja praveći svoje prve igrice. Ovaj kurs je prilagodjen za decu uzrasta od 7 do 10 godina.

Lego Mindstorms - uvod u robotiku

Cilj kursa je da se polaznici upoznaju sa svetom hardvera, uređajima koje pokreće softver i da se pored programiranja, zainteresuju za projektovanje i pravljenje hardvera, koristeći Lego Mindstorms komplete. Polaznicima ovog kursa se pruža jednistven uvid u svet elektronike i robotike. Tokom 3 nedelje letnje škole napraviće i programirati nekoliko svojih robota. Naučiće osnove programiranja, ali će naučiti i kako robot može da vidi prepreke ili detektuje boje. Šta su to senzori. Šta je povratna sprega i koji tip robota istražuje Mars. Ovaj kurs je prilagodjen za decu uzrasta od 9 do 13 godina.

AppInventor - programiranje mobilnih aplikacija

MIT App Inventor je inovativni alat, čija je namena da olakša uvod u programiranje i pravljenje aplikacija, pretvarajući kompleksne tekstualne programske jezike u vizuelni blok komponente (veoma slične Scratch-u). Pojednostavljen grafički interfejs, omogućava deci da lako savladaju veštinu pravljenja aplikacija. App Inventor, kao alat, teži da korisnike mobilnih aplikacija transformiše u kreatore mobilnih aplikacija. Tokom 3 nedelje letnje škole polaznici naprave 5 različitih aplikacija prateći nastavu i jednu unikatnu aplikaciju kao svoj završni projekat i demonstraciju naučenog. Ovaj kurs je prilagodjen za decu uzrasta od 10 do 13 godina.

Arduino elektronika

Elektronika je jedna od najuzbudljvijih oblasti informaciono – komunikacione tehnologije. Predstavlja spoj fizike, inženjerstva, programiranja i praktičnog rada, kroz koji se otkrivaju sve misterije uređeja koji nas okružuju. Tokom kursa programiramo arduino razvojnu ploču, a kombinovanjem raznih senzora i aktuatora pravimo razne zanimljive uređaje. Tokom 3 nedelje letnje škole polaznici imaju prilike da se upoznaju sa arduino razvojnom pločicom i C programiskim jezikom. Upoznaju se sa osnovinim elektronskim elementima i senzorima koji se povezuju sa arduinom praveći svoje prve elektronske uređaje. Ovaj kurs je prilagodjen za decu uzrasta od 11 do 14 godina.

javacript za decu

WEB - HTML CSS JS

Svi koristimo internet, čak i Vaša deca, verovatno svakodnevno. A da li znaju kako internet funkcioniše? Kako funkcionišu internet protokoli i od čega se sastoje sajtovi koje svakodnevno koriste? Da li znaju kako da naprave svoj web sajt? Ovaj kurs će im dati odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Naučiće osnove HTML-a, Javascript-a i CSS-a, tehnologija bez kojih se internet teško može zamisliti. Tokom 3 nedelje letnje škole polaznici koriste profesionalne alate i upoznaju se sa osnovama web programiranja praveći svoj prvi web sajt. Ovaj kurs je prilagodjen za decu uzrasta od 12 do 17 godina. Formiraju se odvojene grupe za osnovce i srednjoškolce, a težina kursa je prilagođena uzrastu i predhodnom znanju (ukoliko postoji).

Python

Python Letnja Škola je dinamičan i interaktivan program namenjen deci od 10 do 14 godina. Kroz devet zanimljivih časova, učenici će se upoznati sa osnovama Pythona i razviti svoje programerske veštine, koristeći Pygame za stvaranje svojih prvih video igara ili Tkinter za pravljnje aplikacija. Ovaj kurs je osmišljen da bude i edukativan i zabavan, gde će svaki čas sadržati niz praktičnih vežbi i mini-projekata. Na kraju kursa, učenici će imati priliku da predstave svoje igre i proslave svoja postignuća. Ovaj kurs je prilagodjen za decu uzrasta od 12 do 17 godina. Formiraju se odvojene grupe za osnovce i srednjoškolce, a težina kursa je prilagođena uzrastu i predhodnom znanju (ukoliko postoji).